Skip to content

Priprema oružja za zimski san

Za svakog sportskog pucača je važno da zna kako pravilno pripremiti oružje za zimski san. To se posebno tiče korisnika pušaka F-class, sportskih pištolja i oružja za IPSC.

Oružje treba najprije rastaviti,  a potom temeljito očistiti ostatke baruta i ostalu prljavštinu.

Ako upotrebljavate starije streljivo s detonatorom Berdan, posebno je važno da cijev i sustav odvodnih plinova poluautomatskih pušaka dobro očistite. Naime stari naboji mogu sadržavati soli žive koje je jako štetno za čelične dijelove. Ako namjeravate oružje spremiti u ormar na duže vrijeme, pobrinite se da postupak izvedete pravilno. Ako oružje budete spremili bez da ste ga prethodno očistili, čelični dijelovi bi mogli korodirati. Korištenje samo ulja za čišćenje ne pomaže kod takvog streljiva jer korozija nastane i ispod uljnog filma.

Za učinkovito sprječavanje korozije dovoljna je samo voda jer ona ispere soli žive. Rezultati će biti još bolji ako je voda vruća. Druga mogućnost je čistač stakla, a treća dobro znani Ballistol kojeg pomiješate s vodom da nastane bijela tekućina. Vodu i Ballistol miješajte u omjeru 10:1. Bilo koji od navedenih sastojaka nanesite na četku te ju zatim nekoliko puta gurnite kroz cijev. Sve ostale dijelove koju dođu u kontakt s projektilom i plinovima također dobro očistite. Nakon čišćenja obrišite dijelove oružja te ih pustite neko vrijeme da se potpuno osuše. 

Nakon što oružje rastavite i temeljito očistite, uzimite krpu te na nju nanesite nekoliko kapi kvalitetnog ulja za čišćenje oružja i namažite prethodno očišćene dijelove. Nije potrebno nanijeti mnogo ulja – samo par kapi je dovoljno. Obavezno nauljite i unutrašnjost cijevi da ne bi počela korodirati zbog kontakta s vodom. Na manju krpu ili čepove od filca nanesite nekoliko kapi ulja i nekoliko puta gurnite kroz cijev oružja.

Priprema oružja za zimski san

Ako vaše oružje ima drveni kundak, nanesite ulje za drvo.  Kada završite, sastavite oružje i provjerite da nije nabijeno. Sada ga možete spremiti na odgovarajuće mjesto za ‘zimski san’.

Na početku nove sezone ponovno očistite cijev svoje puške. Pazite da u cijevi ne ostane ulja – zbog ostataka ulja se cijev može oštetiti tijekom gađanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)