Skip to content

Poročilo Caričin Grad 2018 (Srbija)

Caričin Grad 2018

Na području nekadašnjih republika Jugoslavije, se već niz godina održava serija natjecanja u streljaštvu na veće udaljenosti s velikokalibarskim puškama koja se zovu Balkanska liga. Na natjecanjima se gađa s udaljenosti od 100, 300 i 500 metara za ukupni poredak, a ponekad se na nekim natjecanjima održavaju i gađanja na većim udaljenostima.

Od prije nekoliko godina, se je u standardni kalendar Balkanske lige dodalo i natjecanje streljačkog kluba GT Leskovac, koje nosi ime »Caričin grad«. Natjecanje nosi ime prema ostacima starog rimskog naselja u blizini Leskovca. Natjecanje je organizirano u dva dijela, a prvi dan se (po pravilima Balkanske lige) gađa na 300 i 500 metara. Ta pravila su jako slična F-class općim pravilima, s najočitijom razlikom u tome da je u Balkanskoj ligi dozvoljen neograničen broj testnih pucnjeva. Natjecanje je bilo organizirano 7. 7. 2018., istog dana kada se održava i festival u Leskovcu, mjesta koje se smatra prijestolnicom žara.

Streljalište se nalazi podosta izvan Leskovca, točnije na kraju sela Slišane. Do samog mjesta održavanja je dosta teško doći. U selu trebate paziti da kod partizanskog spomenika skrenete desno i nastavite vožnju prema brdu. Kako bi se u budućnosti lakše orijentirali, je u nastavku priložen link iz Google mape koji pokazuje preciznu poziciju streljališta. Dostup bez terenskog vozila je jako težak ili čak nemoguć.

U sobotnje jutro, nas je nažalost iznenadila kiša, što je značilo da je dostupni put postao potok, a većina streljališta blatna kaljuža. Usprkos tome, nismo se dali prestrašiti te smo oko 11 sati počeli s natjecanjem. Streljalište se nalazi praktički u divljini, ali na mjestu gdje se pruža jako lijepi pogled. Natjecanje je započelo s gađanjem na 300 metara, a nakon toga je sljedilo natjecanje na 500 metara. Gađanje na 300 metara nas je većina izvela bez pomoći kamera, dok na 500 metara nije bilo moguće gađati bez njih. Gađalo se je u dvije kategorije i to Open i TR. Neki natjecatelji su gađali i u Open disciplini s TR puškama te začudo bili konkurentni, usprkos ograničenjima TR pušaka. Generalno gledano je oprema streljaša u Balkanskoj ligi jako napredovala pa se tijekom natjecanja može vidjeti veliki broj pušaka poznatih proizvođača kao što su Kelbly, Bernard, Bleiker i slični. Kod optike se isto može vidjeti trend da inače prevladavajuću marku Sightron izguravaju marke iz najvišjega razreda, i to ponajprije March, Kahles in S&B. Već praktično svi streljaši upotrebljavaju kamere za praćenje pogodaka.

Prvog dana natjecanja, okupilo se oko 40 streljaša, a u nedelju na 1000 m nešto manje. Ja osobno nisam sudjelovao na gađanju na 1000 metara, koje je bilo u skladu s očekivanjima podosta zahtjevno i rezultatski manje uspješno. Generalno gledano su zbog otežanih vremenskih uvjeta rezultati bili nešto slabiji. Sama organizacija natjecanja je bila solidna, jedina manjkavost je bila ta da su se organizatori mogli malo bolje pobrinuti za hranu i piće tijekom samog natjecanja. Streljalište je na jako udaljenom području pa oni koji nisu ponijeli hranu i piće sa sobom su nakon cjelodnevnog gađanja bili jako žedni i gladni.

 

Avtor: Teodor Štimec

Priloge:

Rezultati Caričin grad 2018

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.